Vanliga frågor och svar om användning av SubstiTUBE som ersättare för traditionella lysrör

Säkerheten hos LED-lysrör

Det kommer allt fler LED-lysrör som ersätter traditionella lysrör på markanden. Här svarar vi på de vanligaste frågorna om LED-lysrör. Produktdata, installationsmanualer och kompatibilitetslistor hittar du i vår e-katalog på hemsidan.


Är SubstiTUBE LED-lysrör säkra?

LED-lysrören SubstiTUBE från LEDVANCE möter alla krav enligt standarden DIN EN 62776 (dubbelkaplsade LED-ljuskällor utformade för att ersätta traditionella lysrör - standarden). Detta är dokumenterat genom certifiering av German Association for Electrical, Electronic & Information Technologies, eller VDE som är förkortningen på det tyska namnet.

Resultat av nyckeltesterna:

 • LED-lysrören är säkra att använda, precis som konventionella lysrör:
  • Skydd mot oavsiktlig beröring av stömförande komponenter
  • Avstånd mellan spänningsförande delar samt krypströmsavstånd
  • Säkra stift vid installation av LED-lysröret
 • Godkända för användning i G13 och G5 socklar i förhållande till vikt och längd
 • LED-lysrören från LEDVANCE ingår i den riskfria gruppen (RG0) för fotobiologisk säkerhet. Det innebär att de inte utgör någon risk för hud eller ögon.


Hur kommer armaturens CE märkning att påverkas?

När ett SubstiTUBE LED-lysrör installeras i en existerande armatur som ersättare till konventionella lysrör påverkas inte CE märkningen

Du kan läsa mer om användning av LED-lysrör som ersättning till konventionella lysrör i information som utfärdades i december 2016 av VDE och German Association for Electrical, Electronic & Information Technologies..


Hur påverkas armaturens andra testtätningar liksom de som utfärdats av VDE eller ENEC?

Sådana testtätningar gäller för den testade produktkombinationen. Det innebär att deras giltighet endast omfattar ljuskällor som armaturtillverkaren har lämnat till testorganisationen (generellt sett är dessa ljuskällor inte LED-lysrör). I Tyskland kan man enkelt göra en ny certifiering av en armatur försedd med SubstiTUBE av en organisation som VDE. Separata VDE-certifikat har redan utfärdats för de flesta SubstiTUBE LED-lysrör.


Kvaliteten och fördelarna med SubstiTUBE LED-lysrör

Vilka är fördelarna med att använda ett LED-lysrör

 • Lägre ansluten last: LED-lysrör använder betydligt mindre energi än konventionella lysrör.
 • Ökad effektivitet: Med mindre ljusflöde kan ett LED-lysrör producera samma eller högre ljusvärden än vanliga lysrör. Tack vare den lägre anslutna lasten blir röret betydligt mer effektivt, upp till 150 lm/W.
  ->Båda fördelarna kan reducera energiförbrukningen med upp till 70%.
 • Längre livslängd: Livslängden på ett LED-lysrör från LEDVANCE är upp till fem gånger längre än på ett konventionellt lysrör vilket resulterar i mindre underhåll och kostnader.
 • Hållbarhet: befintliga och funktionella armaturer kan sitta kvar genom att du enkelt bara kan byta ut själva LED-lysrören.


Kan samma nivåer av ljusfördelning och belysning uppnås med LED-lysrör?

På grund av sitt utförande ger LED-lysrör ett riktat ljus, till skillnad från vanliga lysrör som är rundstrålande. Det kan resultera i olika ljusfördelningar beroende på den befintliga armaturen som man stoppar in LED-lysröret i. För enkla och öppna armaturer är det få skillnader som i allmänhet uppfattas (se ljusfördelningskurvorna). Det som är viktigt för användaren är ljusvärdet, som mäts på en arbetsyta. Ljuset som produceras av SubstiTUBE LED-lysrör är riktat mot ytan och ger ett optimalt ljus. Förluster från oönskat ljusspill kan även minimeras som följd.


Ljusfördelningskurva på ett traditionellt lysrör
Ljusfördelningskurva på ett traditionellt lysrör

Ljusfördelningkurva på ett SubstiTUBE LED-lysrör
Ljusfördelningkurva på ett SubstiTUBE LED-lysrör


Vilken typ av garanti erbjuder LEDVANCE på ett OSRAM SubstiTUBE LED-lysrör?

LEDVANCE erbjuder en garanti på upp till fem år på ett SubstiTUBE LED-lysrör. Du hittar fullständiga garantivillkår här.


I vilka armaturer kan man använda SubstiTUBE LED-lysrör?

LEDVANCE har LED-lysrör för T5 och T8 armaturer med G5 eller G13 socklar:

 • SubstiTUBE T8 EM för konventionella drivdon
 • SubstiTUBE T8 HF och T5 HF för elektroniska drivdon
 • SubstiTUBE T8 Universal för konventionella och elektroniska drivdon

Du hittar mer info och kompatibilitetslistor med testade drivdon på hemsidan i e-katalogen.