Lampornas överensstämmelse för dimning

Användning av ljuskällor och armaturer med teknik för LED-lampor och kompaktlysrör i kombination med integrerad elektronik är för närvarande inte föremål för en officiell teknisk standard. LEDVANCE erbjuder därför flera kompatibilitetslistor för att matchande dimrar.


LED retrofit-lampor

LED-lampor kan dimmas med en mångfald av framkants- eller bakkantsdimrar på marknaden. LEDVANCE ger en lista med föreslagna dimrar för varje produkt. Se kompatibilitetslistan för ljusreglering i listan till höger på denna sida.


Tekniska standarder

Standarden EN 61000-3-2 förutsåg inte lampor och armaturer med inbyggd elektronik (lågenergilampor eller LED-lampor och LED-armaturer) med dimning i fasavsnitt.

Därför kan ett CE-certifikat med beaktande av EMI:s direktiv för ett sådant system (ljuskälla eller armatur och dimning i fasavsnitt) inte ges som standard.

Internationella aktiviteter pågår redan där hänsyn till dimning i fasavsnitt tas i samband med lampor och armaturer med integrerad elektronik inom den aktuella standarden EN 61000-3-2 och motsvarande förändringar kommer troligen att beslutas inom ett år. Dimningsbeteendet i ljuskällor med integrerad elektronik skiljer sig från vanliga glöd- eller halogenlampor eftersom de bygger på olika tekniska begrepp. Detta beteende kan begränsas i vissa fall.

LED-ljuskällor innehåller ett flertal elektroniska komponenter. Under ogynnsamma förhållanden kan detta leda till hörbart brus. Vid resonans kan även väldigt lågt brus höras. Detta kan ha många möjliga orsaker; installationen, sockelns design, armaturen (akustisk resonanseffekt) dimmern eller donet (övertoner eller elektronisk resonans).


LED-lampor: kompatibilitetslistor för dimmers