Det här är ”slutet” för reflektorhalogenlampor med hög spänning

09.09.2016

Program :  Allmänbelysning
Teknik :  Reflektorhalogenlampor med hög spänning,  LED-reflektorlampor
Målgrupp :  Handel,  Elektriker,  Installatör,  Arkitekt

Sedan september 2009 har energikrävande ljuskällor gradvis försvunnit från marknaden. I år är det dags för reflektorhalogenlampor med hög spänning att vandra samma väg. Som en del av det tredje steget i EU-direktivet 1194/2012 får dessa sedan 1 september 2016 inte längre släppas ut på den Europeiska unionens marknad.

Vilka berörs av förbudet?

Bestämmelsen drabbar i första hand lamptillverkare och återförsäljare eftersom det nya förbudet mot glödlampor enbart gäller nya produkter som ”släpps ut” på den gemensamma marknaden. Personer som har sådana ljuskällor hemma behöver således inte ersätta dem direkt. Tillgängligheten på reflektorhalogenlampor med hög spänning, samt övriga berörda lamptyper, kommer dock gradvis att minska från 1 september 2016. För konsumenter blir bestämmelsen märkbar först när lagren är slut.

Hur vet jag vilka ljuskällor som berörs?

De populäraste ljuskällorna som påverkas av direktivet är reflektorhalogenlampor med hög spänning. Dessa känns igen med hjälp av följande:

  • Reflektorlampor har punktbelysning till skillnad från t.ex. rundstrålande päronformade ljuskällor.
  • De flesta av de berörda ljuskällorna har GU10-, E27- eller E14-bas.
  • Glödlamporna eller lampornas höljen är tillverkade av glas.
  • Reflektorglödlampor med hög spänning används främst för infällda armaturer, spotlights och spårningssystem.
  • De berörda armaturerna saknar transformator.

Vad finns det för alternativ till dessa ljuskällor?

Ett alternativ är att använda LED-reflektorlampor. LED-reflektorlampor från LEDVANCE har ett ljuselement helt i glas som gör att de ser ut nästan exakt som halogenlampor. Det är svårt att tänka sig ett bättre alternativ. Det är dessutom enkelt att byta ljuskällorna: ta ut den konventionella halogenlampan och sätt i din ekonomiska LED-ljuskälla. Klart! Ett tips för kostnadsmedvetna: LED-ljuskällor är dyrare att köpa än motsvarande halogenlampor men du tjänar på dem i längden tack vare lägre energikostnader och längre livslängd. När du kombinerar LED-ljuskällor med dimmers måste du vara medveten om vissa saker.