Dimning av LED-lampor

09.09.2016

Program :  Allmänbelysning
Teknik :  LED
Målgrupp :  Detaljhandeln,  Affärsinnehavare,  Allmänheten,  Installatör

Ljuskällor som genererar ljus med hjälp av lysdioder (LED) är inte alltid dimmerkompatibla. Det ska anges på förpackningen om en LED-ljuskälla i grunden är dimbar eller inte. Men dimbara versioner kan också orsaka problem, oftast i kombination med redan installerade dimrar avsedda för traditionella ljuskällor. Detta har med elektroniken och LED-ljuskällorna låga effekter att göra. Om du läser den här informationen och funderar på en dimbar lösning är det värt att veta att du även kan uppnå önskade belysningsresultat med moderna, energisnåla ljuskällor.

Energi- och kostnadseffektiva LED-ljuskällor från OSRAM är ett mycket bra alternativ till reflektorhalogenlampor med hög spänning som från 1 september 2016 inte längre får ”släppas ut” på den gemensamma marknaden i enlighet med EU:s förbud mot ineffektiva ljuskällor. Halogenlampor är mer energieffektiva än vanliga glödlampor även om konstruktionen i princip är densamma: när du trycker in strömbrytaren passerar ström genom lampans tråd som värms upp och genererar både värme och ljus. Det är därför relativt enkelt att justera ljusstyrkan: en dimmer ser till att mindre ström passerar genom lampans tråd som då inte värms upp lika mycket och lampan avger ett svagare ljus.

LED (lysdioder) är elektroniska halvledare och konstruerade på ett helt annat sätt. LED-ljuskällor har likt en liten dator elektroniska komponenter som styrs uppströms från LED-ljuskällan för att bland annat bestämma värde, konstant strömförsörjning osv. De här komplexa elektroniska egenskaperna måste beaktas när du ställer in LED-ljuskällans dimmer.

En annan utmaning för en del dimmers är LED-ljuskällornas låga effekter. Många dimmers utformades från början för glödlampor och ljusstyrkan ändrades i regel via en väggmonterad vridströmbrytare. En LED-ljuskälla som motsvarar en 60 watts glödlampa till exempel, kräver inte lika stor nominell belastning för samma ljusstyrka (endast ca nio watt) och har därför betydligt mindre marginal för justering av ljusstyrka. Av den anledningen krävs en dimmer som klarar just den utmaningen. Om den inte gör det kan ljuskällan flimra eller generera ljud. I värsta fall kan ljuskällan eller dimmern gå sönder.

Innan du byter ut en halogenlampa mot en LED-ljuskälla i en dimbar armatur bör du läsa följande information:

  • Använd bara LED-ljuskällor med dimrar där ”dimbar” uttryckligen anges på förpackningen.
  • Dimmern som används måste vara lämpad för den specifika LED-ljuskällan. Information om vilka ljuskällor som är kompatibla med vilka dimmers hittar du på lamptillverkarnas webbplatser, t.ex. på www.ledvance.com/dim.
  • På dimmertillverkarnas webbplatser (t.ex. Merten, Gira och Jung) hittar du kompatibilitetslistor och användbara online-verktyg. Rådfråga byggnadens ägare eller en elektriker om du känner dig osäker på installerade dimrar.
  • Använd inte dimmers med billiga ljusregleringssystem och LED-lampor som du ofta hittar via olika näterbjudanden. Kvaliteten på produkter från sådana ”billiga” leverantörer är ofta otillräcklig och resulterar i undermålig prestanda och fel.
  • Använd endast lampor av samma typ i en dimmerkrets, om inget annat anges av dimmertillverkaren, för att undvika problem som kan uppstå till följd av olika LED-utformning från olika lamptillverkare.
  • En dimmer ska användas om du minskar ljusstyrkan då och då. Om du däremot vill ha svagare belysning permanent rekommenderas en lampa med lägre watt. Anledningen till det är att kontinuerlig dimning av en högeffektslampa kräver mer energi än att använda en lampa med lägre effekt.

e-katalog

Lista över dimmerkompatibilitet