TENTE Rollen GmbH ersatte sina T8-lysrör med energieffektiva LED-lysrör

Wermelskirchen, Tyskland, Europa, 2014

Användningsområde: Industrier

Tillämpning: Fabriker

Teknik: LED, LED-lysrör


Projektsammanfattning

TENTE är Europas största tillverkare av hjul för vagnar, sjukhussängar, möbler och industriutrustning, med filialer och kontor över hela världen. Innovativ LED-teknik från OSRAM ser till att belysningen fungerar som den ska i produktionsanläggningen på det tyska dotterbolaget TENTE-ROLLEN GmbH i Wermelskirchen. 1 200 LED-lysrör av modellen SubstiTUBE ger årliga energibesparingar på nästan 50 % jämfört med T8-lysrören som fanns där tidigare.


Projektbeskrivning

TENTE – ett företag som tror på innovation och framtida utveckling – kände att det var tid att förnya sin belysning. Där ingick bland annat en uppgradering av det befintliga lysrörssystemet i företagets största produktionsanläggning i Wermelskirchen, Tyskland.


Projektets mål: energieffektivitet, välkänd tillverkare och finansierad teknik

Den nya lösningen var tvungen att uppfylla följande kriterier: hög energieffektivitet, välkänd tillverkare och kostnadseffektiv teknik. För TENTE var även stora energibesparingar och lång livslängd särskilt viktiga. Längre underhållscykler för belysning förväntades frigöra mer tid för elektriker att fokusera på underhåll av TENTEs egna produktionsmaskiner.


Effektiv belysningslösning med LED-lysrör från OSRAM – förbättrar hela produktionsprocessen

Företaget valde att satsa på den senaste generationen OSRAM SubstiTUBE Advanced LED-lysrör. Modern LED-teknik är bäst när det gäller effektivitet, livslängd, ekonomi och ljuskvalitet och OSRAM kommer hela tiden med nya innovativa LED-lösningar som sätter nya standarder. Andra anledningar till att TENTE valde just OSRAM var det optimala förhållandet mellan pris och prestanda, den unika garantin och utmärkta servicen.


6 500 kelvin istället för 4 000 kelvin för ökad komfort på arbetsplatsen

De flesta lysrören i TENTEs produktion hade i huvudsak bara ljusfärg 840, bara en del av utrymmena hade ljusfärg 865. Det fastställdes att anställda kände sig piggare och mer bekväma med en högre färgtemperatur på 6 500 kelvin istället för 4 000. De tyckte i allmänhet också att det blev ljusare. Därför valde företaget att satsa på ljusfärg 865 för de 1 200 nya LED-lysrören från OSRAM.


SubstiTUBE Advanced var ett utmärkt alternativ

Lysrören SubstiTUBE Advanced är ett perfekt alternativ till konventionella T8-lysrör i armaturer med konventionell styrutrustning. De är ljusa, robusta och hållbara, ger en mycket homogen belysning och gör det enkelt, smidigt och säkert att byta ljuskälla utan att dra om några kablar. Belysningsuppgraderingarna utfördes alltid sektion för sektion i de olika produktionsområdena, främst under drift, så att driftstoppen och produktionsbegränsningarna skulle bli så få som möjligt.


Återbetalningstiden blev mindre än två år och energibesparingarna på ca 55 000 euro per år

Den begärda finansieringen för att byta till LED-teknik beviljades. Uppgraderingen är klar för 2-skifts- och 3-skiftsverksamheterna. Nu återstår bara 1-skiftsverksamheten. Den gamla belysningen svarade på egen hand för omkring 20 % av TENTEs energiförbrukning, men redan under de första månaderna efter bytet är betydande besparingar tydliga. Amorteringstiden ca 1,6 år och energibesparingen ca omkring 55 000 euro per år.


Medarbetarna upplever att LED-ljuset är behagligt

Högkvalitativ LED-teknik likt den OSRAM använder har redan hunnit i kapp och även gått om konventionell belysningsteknik. Det gäller inte bara energieffektivitet, utan även ljuskvalitet. En medarbetarundersökning visade att de anställda inte ens visste om att de nya lamporna var LED-lysrör. De kunde inte se någon skillnad.


Presscenter