Sofistikerad belysningslösning för modeåterförsäljaren Mexx

Nederländerna, Europa, 2012

Användningsområde: Butiker

Tillämpning: Boutiques

Teknik: Elektronisk styrutrustning, högintensiva urladdningslampor


En snabbtitt:

  • Sofistikerat och anpassningsbart belysningskoncept för affärsmode
  • Perfekt kombination som omfattar strålkastare, armaturer, lampor och elektronisk styrutrustning
  • Snabb avkastning på investeringar – ökad försäljning på upp till 25 % i storstäderna
  • Kostnadsbesparingar till följd av energieffektivitet och lång livslängd
  • Upp till 10 % högre ljuseffektivitet

Utmaningen: Skapa en kosmopolitisk elegans

Det internationella företaget Mexx säljer kläder och accessoarer för män, kvinnor, tonåringar och barn i fler än 65 länder världen över. För flera år sedan utökade Mexx sitt sortimentet med affärsmode och ändrade då inredningen och belysningen i vissa delar av sina butiker. I linje med affärsklädselns formella utseende satsade Mexx på en stil som påminner om gamla hus – en kombination av äkta vita trälister för väggar och tak och ljusa, antika möbler. Detta för att skapa en elegant och kosmopolitisk atmosfär. Mexx ville fullborda inredningen med ett perfekt belysningskoncept – ett som skulle återspegla den moderna elegansen i sitt nya sortiment, få kunderna att känna sig hemma och presentera produkterna i bästa möjliga ljus. Detta kräver rätt balans mellan allmänbelysning och accentbelysning.


Lösningen: Flexibel belysning

Mexx öppnade de första butikerna med utrymmen inredda som gamla hus i Amsterdam och Den Bosch i Nederländerna våren 2012. Den Bosch-butiken ligger i en gammal biograf. Här installerade designers Cyl Vario uplights försedda med OSRAM-LED-ljuskällor från LEDVANCE för att lysa upp taket. Därutöver installerades ett antal flexibla spotlights så att kläderna kan belysas från alla vinklar. Belysningsteamet valde ett svart hölje till den sobra atmosfären i herravdelningen, medan en mer inbjudande vit färg användes i damavdelningen. Armaturerna utrustades med metallhalogenlampan OSRAM HCI POWERBALL Plus från LEDVANCE, som har en effekt på 35 W och en varm, bred ljusfördelning (WDL 930). Det fantastiska ljuset och färgåtergivningen (Ra ≥ 90) lyfter fram strukturer och fina färgnyanser, i synnerhet rött och hudtoner. Belysningskonceptet i Mexx butik i Amsterdam kombinerar 278 spotlights med den elektroniska styrutrustningen OSRAM POWERTRONIC PTi 35 för maximal energieffektivitet.


Fördelarna: Energibesparande lösning skapar den perfekta atmosfären

Med det här flexibla och effektiva belysningskonceptet är företagets produkter alltid i fokus. En hög ljuseffekt med ljuskällor på 35 W och den elektroniska styrutrustningen OSRAM POWERTRONIC PTi 35 ökar ljusutbytet med upp till 10 % (upp till 103 lm/W) samtidigt som energianvändningen minskar. Metallhalogenlampan POWERBALL Plus med dess keramiska brännare ger dig en mängd fördelar, bland annat en medellivslängd på 15 000 timmar med endast en liten minskning i ljusflöde. Efter 12 000 timmars drift, till exempel, fortsätter ljuskällan att producera cirka 80 % av dess ursprungliga ljusstyrka.

Mexx siktar på att installera spotlights, POWERBALL Plus HCI-lampor och den elektroniska styrutrustningen POWERTRONIC PTi 35 i samtliga butiker, inklusive de nya butikerna i Bonn (Tyskland), Gent (Belgien), Wien (Österrike), St. Petersburg (Ryssland) och Montreal (Kanada). Storstadskonceptet med dess dramatiska belysning blev en stor framgång för företaget som ökade sin försäljning med hela 25 %.


Presscenter

Kontakt:

André Schweinsberg
Key Account Manager Shop D/A/CH
Tel: -49 170 8578413

Torsten Hegener
Key Account Manager Shop D/A/CH
Tel.: +49 160 7423618

E-post: shoplighting@ledvance.com