OSRAM SubstiTUBE LED-lysrör i parkeringshuset till Commerzbank Arena, Frankfurt

Projektnamn

Parkeringshuset i Commerzbank Arena, Frankfurt

Projektsammanfattning

Commerzbank Arena i Frankfurt, tidigare känd som Waldstadion och hem för det tyska fotbollslaget Eintracht Frankfurt, genomgick under 2002–2005 en ombyggnation inför fotbolls-VM 2006. Med en kapacitet på 51 500 åskådare är den en av de tio största fotbollsarenorna i Tyskland. Fram tills alldeles nyligen hade det 54 000 m² stora parkeringshuset en årlig energikonsumtion på 200 000 kWh, vilket främst berodde på de 2 100 ”traditionella” T8-lysrören i elektroniskt styrda fukttäta armaturer. På grund av de höga kostnaderna letade arenaskötarna nu efter ett modernt LED-alternativ med lägre energiförbrukning. Lösningen: SubstiTUBE LED-lysrör för armaturer med elektroniska drivdon.

Projektbeskrivning

Sebastian Tuch, teknisk chef på Bilfinger HSG, företaget som ansvarar för anläggningshanteringen på Commerzbank Arena, förklarar varför OSRAM och OSRAM SubstiTUBE LED-ljuskällor var det perfekta valet: ”Vi har letat efter ett energieffektivt LED-belysningsalternativ till vårt parkeringshus under en lång tid nu. Utmaningen har varit att hitta en produkt som är kompatibel med vår elektroniska styrutrustning, något som de flesta varumärkena inte kunde erbjuda. Men med SubstiTUBE HF från OSRAM har vi hittat en perfekt produkt som är just det. Än en gång har vi fått bevisat för oss att OSRAM är en kompetent och pålitlig partner för våra projekt.”

Jörg Meyer-Brenken från OSRAM Lighting Solutions: ”Vi har arbetat med arenan ett tag nu och har redan varit involverade i ett antal projekt här. Tillsammans kan vi förbättra upplevelsen för arenans besökare och se till att arenan har de senaste och mest energieffektiva produkterna.”Innovativa LED-lysrör från OSRAM för energi- och kostnadseffektiv LED-belysning

OSRAM SubstiTUBE HF LED-lysrör passar till armaturer med elektronisk styrutrustning. De erbjuder ett mycket högt ljusflöde på upp till 3 400 lumen även vid låga temperaturer. Med LED-ljuskällorna ersätter du snabbt och enkelt gamla lampor. Du behöver inte dra om några kablar och lamporna garanterar säker hantering enligt IEC62776 med en särskild säkerhetsbrytare som förhindrar elektriska stötar under installationen. Alla testmärkningar på armaturerna fortsätter att gälla.

100 lysrör kan bytas ut på bara en timme, så det tog bara tre dagar att byta ut alla lysrör i parkeringshuset. Sebastian Tuch är imponerad: ”Installationen av OSRAM SubstiTUBE HF gick överraskande smidigt. Inga kablar behövde dras om. Med LED-tekniken kan vi nu både spara energi och minska underhållskostnader i framtiden. ”

LED-belysningslösningar från OSRAM – stora energibesparingar som snabbt ger avkastning på investeringen

OSRAMs produktchef Michael Höge sammanfattar styrkorna med SubstiTUBE HF: "SubstiTUBE HF gör vår LED-lysrörportfölj komplett. Lysröret har utformats särskilt för armaturer med elektronisk styrutrustning. Den erbjuder två stora fördelar jämfört med lysrör: Den första är att vi kan minska vår energiförbrukning med 60 % och den andra att ljuskällan har en livslängd på upp till 50 000 timmar.”

Genom att använda OSRAM SubstiTUBE LED-lysrör sparar man omkring 50 000 kWh per år i parkeringshuset till Commerzbank Arena. Återbetalningstiden var mindre än 1 år.


Presscenter