Honda ersätter 8 000 lysrör med de innovativa LED-lysrören SubstiTUBE

Gent, Belgien, Europa, 2014

Användningsområde: Industrier

Tillämpning: Fabriker

Teknik: LED, LED-lysrör, Armaturer


Projektsammanfattning

Honda Motor Europe Logistics i hamnen i Gent, Belgien, har varit Hondas europeiska logistikcentrum i över 30 år. Nyligen ersatte man 8 000 gamla lysrör med energisparande LED-lysrör från OSRAM. Med den nya innovativa LED-lysrörsbelysningen sparar Honda mer än 20 % i energi- och underhållskostnader.


LED-ljuskällor och LED-armaturer från OSRAM sänker dina kostnader

Energikostnaderna för den belysning som varit där i flera år har alltid varit stor. Därför bestämde sig Honda för att byta till energisparande LED-belysning. I samarbete med OSRAM monterades LED-lysrören SubstiTUBE Basic och Advanced i de befintliga lysrörsarmaturerna. Dessutom monterades MONSUN T26-armaturer försedda med LED-lysrör av modellen SubstiTUBE.


Enkelt byte och tillförlitlig drift

Honda valde OSRAM som LED-leverantör på grund av det enkla bytet. Att ta ut det gamla lysröret och glimtändaren och sätta i den nya LED-ljuskällan och glimtändaren går på nolltid och behöver inte göras av en tekniker. Säkerhet var en annan viktig faktor i Hondas beslut. För en betydande investering som denna var det viktigt att hitta ett företag som erbjuder tillräcklig kvalitetsgaranti. David Schauwvliege, driftschef för Honda: ”OSRAM är precis som Honda ett företag med gott rykte där hållbarhet har stor betydelse. Ett företag som värnar om sitt rykte, helt enkelt.”


Lägre energiförbrukning och minskat underhåll

På grund av bytet av ljuskälla är Hondas energiförbrukning nu avsevärt mycket lägre än tidigare. Återbetalningstiden var endast på två år. För det första minskar man energiförbrukningen. Honda ser de sänkta energikostnaderna på sina räkningar månad efter månad. ”Vår elförbrukning har minskat med hela 20 % och vi arbetar mycket mer hållbart”, sa Noë Denecker, huvudkonsult för Honda. För det andra sparar man in på kostnaderna för byte av ljuskällor. De många arbetstimmarna som gick åt till att byta lysrör resulterade i höga kostnader. Tack vare OSRAM SubstiTUBEs livslängd på 40 000 timmar behöver Honda inte byta ut några lampor under de närmaste tio åren vilket sparar arbetskostnader.


LED-lysrörsbelysning med hållbara effekter

Innan belysningen monterades inrättades testzoner för att ta reda på vad de anställda tyckte. De anställda var väldigt positiva till att LED-lysrörsbelysningen kändes mjukare för ögat. Honda fick även visa sin personal att man bryr sig om miljön.

David Schauwvliege: ”Jag har alltid stått fast vid att det här LED-belysningsprojektet gjordes för miljön, för att sänka kostnaderna för Honda och för Hondas PR. Det var mina tre mål med projektet och jag tror att jag har lyckats.”


Presscenter