OSRAM SubstiTUBE LED-lysrör ersätter T8-lysrör på Contiparks bilparkeringar

Wiesbaden, Tyskland, Europa, 2015

Användningsområde: Offentliga byggnader

Tillämpning: Parkeringsplatser

Teknik: LED-lysrör

Projektsammanfattning

Sedan starten 1967 har Contipark planerat, utvecklat och drivit offentliga parkeringsplatser. Contipark är en del av den marknadsledande Interparking-koncernen, en av de största parkeringsplatsoperatörerna i Europa, med nästan 500 parkeringsplatser i fler än 180 städer i Tyskland och Österrike.

Alla renoverings- och byggkoncept tas fram enligt föreskrivna strukturella krav och energibesparingslagen (Energy Savings Law, EnEG). Detta innebär att Contipark alltid använder den senaste och mest effektiva belysningstekniken, inklusive LED-lysrör och LED-armaturer. OSRAM stöder företaget i egenskap av belysningskonsult och -leverantör och GreenTech Solutions ansvarar för installationer och uppgraderingar av parkeringsplatserna. Contiparks underjordiska bilparkering vid Kurhausplatz i Wiesbaden och parkeringsplatsen Libori Galerie i Paderborn är två projekt som under 2015 tillsammans visar vilken stor potential för energi- och kostnadsbesparingar som finns bara genom att uppgradera traditionella lysrör till innovativa OSRAM SubstiTUBE LED-lysrör.

Projektbeskrivning

Contiparks parkeringshus i Wiesbaden har genomfört ett framgångsrikt byte till LED-belysning från OSRAM

Contipark hade följande obligatoriska krav på produkterna till Wiesbaden och Paderborn: välkänt varumärke, ett ljusflöde på minst 3 200 eller 3 000 lm, kallvitt ljus på 6 500 K och fem års garanti.

Rörelsedetektorer monterades nära infarten, utfarten, trapphusen och ramperna i den underjordiska bilparkeringen ”Kurhaus” så att belysningen endast tänds i relevanta delar av parkeringshuset. Parkeringen är öppen dygnet runt, vilket innebär att belysningen är på nästan hela tiden, närmare bestämt 7 008 timmar per år om man räknar bort de 20 % då den är avstängd tack vare rörelsedetektorerna. På parkeringen fanns fukttäta tråg med en längd på 1 500 mm utrustade med två T8-lysrör (58 W) monterade. Dessa skulle ersättas med LED-lysrör, och valet föll på OSRAM SubstiTUBE Advanced Gen 4 .

Optimal belysning med OSRAM SubstiTUBE LED-lysrör

Mer än 700 T8-lysrör (58 W) ersattes med OSRAM SubstiTUBE Gen 4 LED-lysrör på 30 W. Energiförbrukningen före bytet låg på över 300 000 kWh/a och efteråt endast på 150 000 kWh/a. En halvering av energiförbrukningen. Med en årlig drifttid på 7 008 timmar blev energikostnadsbesparingarna ca 25 000 euro per år medan koldioxidförbrukningen minskade med ca 90 000 kg per år. Återbetalningstiden är så kort som 2,2 år.

Ännu större besparingar för Contipark i Paderborn tack vare LED-tekniken från OSRAM

I parkeringshuset i Paderborn, är belysningen tänd 20 timmar om dygnet, ca 7 300 timmar per år. Även här föll valet på OSRAM SubstiTUBE.

I Paderborn ersattes mer än 900 T8-lysrör (58 W) med OSRAM SubstiTUBE Advanced Gen 4 LED-lysrör. 300 av dem var på 28 W, 600 på 22 W och alla hade en ljusfärg på 865 vilket gav ett färgrenderingsindex på Ra = 80. Kostnadsbesparingarna ligger på ca 35 000 euro per år, energibesparingar på ca 55 % (tidigare 300 000 kWh/a, nu 140 000 kWh/a) medan koldioxidförbrukningen har minskat med ca 90 000 kg.

Imponerande grund för ytterligare samarbete

Som en följd av de två belysningsuppgraderingarna i Wiesbaden och Paderborn sparar Contipark ca 60 000 euro i energikostnader, per år. Detta bara genom att byta ut sina traditionella lysrör mot innovativa LED-lysrör av modellen SubstiTUBE. Med ca 500 parkeringsplatser i drift är det lätt att räkna ut hur stora Contiparks kortsiktiga och långsiktiga energi- och kostnadsbesparingar kan bli om de fortsätter att samarbeta med LEDVANCE.


Presscenter